Češi prodali v Chile solární elektrárnu za 3,5 miliónu dolarů

17. 08. 2017

Jediná ryze česká solární elektrárna v Latinské Americe změnila majitele, koupil ji chilský fond.

Praha 17. srpna 2017  ̶  Česká developerská skupina Solek Group prodala solární elektrárnu Parque Solar Cuz Cuz o instalovaném výkonu 3,07 MWp v Chile. Jediná fotovoltaická elektrárna s ryze českými vlastníky v Latinské Americe tak změnila majitele. Novým vlastníkem se stal chilský fond zaměřený na investice do obnovitelných zdrojů energie, jehož správcem je společnost Ad Capital Servicios Financieros, který ji koupil za 3,5 milionů USD. Tento fond v Chile funguje od roku 2016 a v současné době vlastní elektrárny (v provozu a ve výstavbě) o celkovém výkonu 100 MWp. Získané finanční prostředky z prodeje hodlá Solek Group využít na financování dalších zhruba dvaceti projektů solárních parků v Chile.

Elektrárna Cuz Cuz se rozkládá na ploše více než jedenácti fotbalových hřišť a nachází se 300 kilometrů severně od hlavního města Santiaga. Její solární panely jsou umístěné na speciálních natáčecích stojanech, které umožňují maximálně využívat sluneční svit v průběhu celého dne. Elektrárna byla do sítě připojena na konci roku 2016. Jedná se o pilotní projekt fotovoltaické elektrárny Solek Group v Chile a o jedinou solární elektrárnu, kterou postavila ryze česká firma v Latinské Americe vůbec.

solární elektrárna Cuz_Cuz

„V Chile je nyní otevřené okno pro investice do obnovitelných zdrojů energie. Vzhledem k přírodním podmínkám, tedy nejvyššímu slunečnímu osvitu vůbec, je to právě solární energetika, která má v této zemi velký potenciál,“ vysvětluje majitel Solek Group Zdeněk Sobotka: „Chilská vláda se navíc rozhodla výrazně snížit závislost na fosilních palivech a do roku 2035 chce z obnovitelných zdrojů získávat až 60 procent energie. V loňském roce přitom tento podíl činil pouze 12 procent. Nárůst tak má být téměř pětinásobný.“

Solek Group v chilské expanzi úspěšně pokračuje. Má připraveny další projekty, které budou financovány výnosem získaným z tohoto prodeje a z prodeje pětiletých dluhopisů Solek Group s pevným úrokem 6,2 %, jejichž veřejná nabídka byla zahájena letos v dubnu a stále probíhá. Zprostředkování prodeje dluhopisů zajišťuje společnost Fincentrum, a. s.

solární elektrárna Cuz_Cuz

SOLEK GROUP - Od svého vzniku v roce 2010 skupina Solek Group, jejíž součástí je Solek Holding SE, realizovala výstavbu, akvizice či development desítek projektů v oblasti solárních elektráren (Česko, Slovensko, Rumunsko a Chile) o celkovém instalovaném výkonu přes 24 MWp. Získala tak nenahraditelnou praktickou zkušenost nejen s plánováním, ale i s výstavbou, provozem a správou aktiv slunečních elektráren na různých trzích. V současné době společnost Solek Holding SE vydává veřejné dluhopisy na své chilské projekty s úročením 6,2% na pět let. www.solek-group.cz

Fincentrum patří mezi trojici nejvýznamnějších finančně-poradenských společností v ČR. zkušenými poradci, kteří se orientují výhradně na kvalitu klientského servisu a upřednostnění dlouhodobých zájmů klienta. Fincentrum nabízí největší výběr finančních produktů od širokého spektra finančních institucí, a díky tomu vyřeší prakticky každou situaci, která u klienta nastane. Obrat skupiny Fincentrum v roce 2016 překročil v České republice a na Slovensku 1,5 miliardy Kč.

TZ_ve_formátu_word

Kontakty pro média:

Lucie Zaki, zaki@solek-group.cz, tel.: 702 274 931, www.solek-group.cz
obrázky ke stažení:  https://www.solek-group.cz/tiskove-zpravy/
další plánované projekty v Chile: https://dluhopisy.solek-group.cz/planovane-projekty/
stránka věnovaná veřejným dluhopisům: https://dluhopisy.solek-group.cz/