Česká firma plánuje půlmiliardovou investici v Chile, na financování vydává dluhopisy

12. 04. 2017

Praha 12. dubna 2017  ̶  Česká investiční skupina Solek Group získala souhlas České národní banky s vydáním veřejné emise dluhopisů SOLEK HO. 6,20/2022. Společnost Solek Holding SE, která je součástí skupiny, vydává pětileté dluhopisy s pevnou úrokovou sazbou 6,2 procenta ročně splatné v roce 2022. Solek Group plánuje získat finanční prostředky ve výši 500 milionů korun k rozvoji projektů solárních elektráren v Chile.

Zde na konci loňského roku úspěšně dokončila pilotní projekt fotovoltaické elektrárny. Datum emise je 19. června a veřejná nabídka byla zahájena 10. dubna 2017. Investovat může kdokoliv, minimální výše je 50 tisíc korun. Zprostředkovateli nákupu dluhopisů jsou společnosti Fincentrum a.s. a BH Securities a.s.

Solek Group se specializuje na development projektů solárních elektráren od roku 2010. Koncem roku 2016 uvedl do provozu pilotní projekt v Chile, fotovoltaickou elektrárnu o instalovaném výkonu 3,07 MWp. „Nyní již probíhá development dalších solárních parků v Chile o celkovém instalovaném výkonu více než 60 MWp,“ říká majitel společnosti Zdeněk Sobotka: „Chile se stává světovou velmocí ve výrobě obnovitelných energií, především v oblasti sluneční energie. Na severu této země je nejvyšší intenzita slunečního záření na světě.“ Chilský ministr energetiky Andrés Rebolledo na konci března pro The Washington Post uvedl: „Zvyšující se zahraniční investice do energetiky jsou začátkem trendu, který bude nadále růst. Chile si klade za cíl získávat do roku 2035 z obnovitelných zdrojů 60 procent energie.“

Kompletní informace k emisi dluhopisů jsou k dispozici v prospektu schváleném Českou národní bankou a na webu dluhopisy.solek-group.cz. „Celý proces schvalování prospektu a podmínek emise dluhopisů nám trval pouhé tři měsíce, což je při srovnatelných žádostech krátká doba, která svědčí o kvalitní a důkladné přípravě celého projektu,“ zhodnotil majitel Sobotka.

Majitel společnosti Solek Group, Zdeněk Sobotka, odešel se svým podnikáním z českého trhu kvůli nejistým a měnícím se podmínkám na trhu fotovoltaiky. Soustředil se na development a akvizice fotovoltaických projektů v zahraničí, nejprve na Slovensku a Rumunsku, nyní úspěšně podniká v Chile, kde je pro rozvoj solárních elektráren velký potenciál. Zdeněk Sobotka se ke svému úspěchu vypracoval sám od nuly. Začínal s prodejem nemovitostí a poté přesunul svoji pozornost na solární energetiku, v níž začal podnikat. Nyní je též členem rady Smíšené obchodní komory Českotichomořské aliance a obnovil i činnost Chilsko-české obchodní komory.

Solek Group

Od svého vzniku v roce 2010 skupina Solek Group, jejíž součástí je Solek Holding SE, realizovala výstavbu, akvizice či development desítek projektů v oblasti solárních elektráren (Česko, Slovensko, Rumunsko a Chile) o celkovém instalovaném výkonu přes 24 MWp. Získala tak nenahraditelnou praktickou zkušenost nejen s plánováním, ale i s výstavbou, provozem a správou aktiv slunečních elektráren na různých trzích. V roce 2016 dokončila solární elektrárnu Cuz Cuz o výkonu 3,07 MWp v Chile, kde působí prostřednictvím dceřiné společnosti se znalostí specifik místního trhu.

TZ_Cesi investuji pulmiliardy v Chile 12_4_2017

Více informací: