Solek Group připojil další elektrárnu v Chile

06. 11. 2018

Česká skupina Solek Group připojila do sítě již třetí fotovoltaickou elektrárnu v Chile. Projekt Santa Laura o instalovaném výkonu 3 MWp je umístěn v regionu Valparaíso u města Cabildo a používá natáčecí konstrukce (trackery) pro maximalizaci produkce.

Santa Laura je tak již třetí fotovoltaickou instalací, kterou Solek Group v Chile dokončila a provozuje. Díky úspěchu těchto pilotních projektů získala společnost kontrakt na desítky dalších elektráren s celkovým instalovaným výkonem až 118 MW od kanadské společnosti CarbonFree. Celkem plánuje Solek Group v Chile v příštích dvou letech vybudovat solární parky o kapacitě až 250 MW a stát se tak místním největším investorem v segmentu malých fotovoltaických elektráren (do 9 MW).

„Využíváme několikaletou zkušenost s realizací elektráren v Chile a stáváme se při jejich výstavbě stále efektivnější, což je podmínkou úspěchu na trhu bez dotovaných výkupních cen,“ uvedl Zdeněk Sobotka, generální ředitel Solek Group a dodal: „Naši partneři ze severní Ameriky i Evropy hledají projekty zelené energie v investičně bezpečné destinaci s ideálními přírodními podmínkami. To vysvětluje rostoucí poptávku po našich službách v Chile.“

Na projektu Santa Laura, stejně jako na dříve spuštěné elektrárně Amparo del Sol, se z technického hlediska významně podílela společnost ABB. Pro obě elektrárny zajišťovala technologie, zejména měniče TRIO-50 (tzv. invertory), systém monitoringu výkonu a meteo stanice se vzdáleným přístupem pro on-line sledování. „Ocenili jsme nejen vysokou kvalitu dodávek, ale i obchodně silné zastoupení ABB v Chile,“ doplnil Zdeněk Sobotka k partnerství s významným světovým hráčem v oblasti průmyslových technologií.

O Solek Group
Solek Group od svého založení v roce 2010 realizovala více než desítku projektů v oblasti fotovoltaických elektráren (Česko, Slovensko, Rumunsko a Chile) o celkovém instalovaném výkonu přes 30 MW a v plánu má výstavbu dalších až 250 MW. Solek disponuje rozsáhlými zkušenostmi jak s plánováním, výstavbou a provozem, tak se správou fotovoltaických elektráren. Za účelem posílení své pozice skupina v červnu koupila a začlenila do svého portfolia další českou společnost, PV POWER, která je jedním z předních poskytovatelů technických služeb (development, výstavba a následný provoz) fotovoltaických elektráren.
Za účelem zahraniční expanze, zejména v Chile, vydala Solek Group loni dluhopisy s úrokovou mírou 6,2 % p.a., do kterých lze investovat už od 50 000 korun, a jejichž celkový emitovaný objem může dosáhnout až jedné miliardy korun.

O ABB
ABB (ABBN: Six Swiss Ex) je lídr a průkopník v oborech elektrotechnických výrobků, robotiky a pohonů, průmyslové automatizace a energetiky. Zákazníci ABB pocházejí z odvětví energetiky, průmyslu, dopravy a infastruktury z celého světa. V návaznosti na více než 130 let tradice inovací dnes společnost ABB tvoří budoucnost průmyslové digitalizace a má dva jasné hodnotové cíle: přivést elektrickou energii z jakékoli elektrárny do jakékoli zásuvky a automatizovat různá odvětví od přírodních zdrojů až po finální výrobky. Jako titulární partner Formule E, mezinárodní kategorie závodů FIA pro vozidla s výhradně elektrickým pohonem, ABB posouvá hranice e-mobility a přispívá k udržitelné budoucnosti. ABB působí ve více než 100 státech a má přibližně 147 000 zaměstnanců. www.abb.com

Produktové detaily od ABB:

TRIO-50.0-TL-OUTD – jedná se o stringový solární střídač o výkonu 50kWac s výstupem 400Vac. Střídač je modulární, skládá se z konfigurovatelných DC a AC rozvaděčů a výkonového modulu. Výkonový modul chladí 4 nezávislé ventilátory skrz větrný tunel, střídač lze díky tomu umístit vertikálně nebo horizontálně. Jedná se o dvoustupňový střídač, který nabízí výhodu velkého rozsahu vstupního napětí.

TZ_SolekGroup